A sóterápia története- egy kis múltidézés

Ahhoz, hogy megismerjük a sóterápia "kultúráját", fontos, hogy ismerjük a múltat, hogy hogyan alakult ki ez a szokás, hogyan vált a mindennapokban is használatos gyógyeszközzé a sóterápia.

A speleo (sóbánya) kifejezés a görögöktől ered, hiszen már ők is ismerték a só jótékony hatását főként a légúti betegségek terén. A speleo terápia a sókezelések hivatalos nevét jelöli. :)

Néhány évszázaddal ezelőtt a rabokat sóbányákba küldték dolgozni. Akkoriban azt gondolták, hogy majd a rengeteg munkától, az "embertelen környezetben" való időtöltéstől fognak meghalni a rabok, azonban ahelyett, hogy így történt volna, a rabok hosszú életet éltek a sóbánya falai között (néha, amikor nem haltak meg végelgyengülésben, az őröknek kellett végrehajtaniuk az ítéletet). Ebből alakulhatott ki az a szokás, hogy a középkori szerzetesek a sóbányába vitték be a betegeket, akik belélegezhették a szerzetesek bányamunkája során felszabaduló sórészecskéket.

A sóterápia a XIX. században vált népszerűvé Európában. Lengyelországban a sóiparosok fedezték fel, hogy a bányákban dolgozó munkások között nagyon ritkák a tüdő- és légúti betegségek. Ezután hozták létre Wielickában az első kezelőcentrumot a tüdőbetegségek kezelésére.

További kutatások a só hatásairól 1968-ban kezdődtek Ukrajnában, Aknaszlatinán egy allergológiával foglalkozó kórházban, ahol kutatásokat és kezeléseket végeztek a sóbányában. A sikeres kísérletek hatására egy új kezelési módszert fejlesztettek ki az asztmára.

sobarlang-wieliczja.jpg

A képen a pakisztáni Khewra barlang látható :)

 Forrás: http://kristalysziget.hu/page.php?4 ; http://indiso.hu/ ; http://solampas.hu/sobarlang/