Különböző sóterápiák 1. rész

Milyen sóterápiák léteznek és ezeknek milyen előnyeik és hátrányaik vannak?

Manapság már nem kell több száz kilométert utazni, hogy elmenjünk a tengerhez, vagy sóbarlangokhoz, ha szeretnénk a só gyógyító hatását élvezni. Magyarországon egyre több hely létezik, ahol sóterápián vehetünk részt, vagy akár otthon is kipróbálhatjuk. Fontos megjegyezni, hogy hatékonyságuk nagyon változó, valamint egészséges hatásuk is megkérdőjelezhető. Ezeket próbáltam meg összegyűjteni. 

 

Otthon használható eszközök

Azért kezdem az otthon használható eszközökkel, mert ezeknek van a legkisebb hatása. Az interneten bármit lehet rendelni, ezért is itt kezdtem a keresgélést. Sok mindent találtam, volt több dolog is, ami megmosolyogtatott, hogy mivel próbálják meg "beetetni" a gyanútlan vásárlókat, mert több olyan is van, ami csak dekorációnak jó, vagy még annak sem.

Sóinhalátor, sópipa

Az otthon használható eszközök közül szerintem ennek van talán a legnagyobb értelme, de persze itt számít, hogy milyen sót tesznek bele.(itt olvashatsz róla)  Kevés a hatásossága.

Sólámpa, sómécses

Összefoglalva: hangzatos hirdetések, megnyugtató fény, esztétikus látvány. Semmilyen tudományos kutatás nem támasztotta alá, hogy egyik pozitív tulajdonsággal is rendelkezne, mint például bioenergiát áramoltat, hatásos az elektroszmog ellen, enyhíti a szorongást, a légúti betegségek, a psoriasis és egyéb bőrbetegségek tüneteit. Én csak dekorációnak ajánlanám.

Sótégla, sócsempe

Akármennyire is szeretnénk, hogy igazak legyenek azok a dolgok, amit az eladók állítanak, sajnos ezeknek is annyi hatása van, mint a sólámpáknak. Az orvostudomány egyértelmű álláspontja, hogy azoknak az eszközöknek, amelyek sót világítanak át, illetve azok a helyiségek, melyek sóból épültek, vagy só halmokat hordtak bennük össze, nincs igazolható hatásuk a légzéskapacitás optimalizálására, hiszen nem alkalmasak arra, hogy megfelelő jellemzőkkel és sótartalommal bíró légkört hozzanak létre a térben. A sótéglákból épített helyiségekben a légtérben nem áll rendelkezésre az a mennyiségű és minőségű hatóanyag, amelynek terápiás gyógyhatása lehet.

Kép forrása: lakaskultura.hu

Sóhomokozó és társaik...

Sajnos ezekből több kár származik, mint jó. Ha egy fertőzött gyerek használja, akár gyorsabban is elterjedhet a betegség, mint normál állapotban, ugyanis ezeket nem lehet ferőtleníteni.

 

Kép forrása: sodekor.hu

 

Sóionizáló

Ez egy ultrahangos, speciális párologtató gép, kinézetre is pont olyan, mint hagyományos társai. Lényege, hogy a negatív tölrésű ionok megkötik a pozitív töltésű porszemcséket. Orvosilag még nem mutatták ki, hogy hasznos lenne.

Nedves és száraz sóterápiák

Többfajta sóterápia létezik, melyeket két nagy csoportra oszthatjuk, nedves és száraz sóterápiákra. Hatékonyságuk változó....de ezt majd egy következő bejegyzésben, hogy tovább fokozzuk az izgalmakat ;) 

 Források: 
http://www.videoklinika.hu/almay_soterapiak_jo_soterapia/
http://www.videoklinika.hu/almay_biztonsagos_kezeles_soterapia/
termeszetesso.uw.hu/termekek